Ik denk dat revalideren voor het herstel na een hersenbloeding van groot belang is, maar ik vrees dat er toch een factor is die veel belangrijker is: geluk. En dat is jammer genoeg iets waar je geen invloed op hebt. Het is ofwel een geluk bij een ongeluk (je hersenen hebben het vermogen tot herstel of verbetering) of het is dubbele pech (zit je met die hersenbloeding en ook nog eens met het onvermogen tot herstel).
Er zijn na een CVA twee soorten herstel: natuurlijk herstel en compensatie. Natuurlijk herstel betekent dat dingen die kapot zijn (cellen, functies) zich herstellen. Compensatie daarentegen is dat er lichamelijk niks verbetert, maar dat je je steeds beter aanpast aan de nieuwe situatie. Vroeger schreef ik links, maar door de problemen met de linkerkant ben ik rechts gaan schrijven. Een goed voorbeeld van compensatie. In dit kader van het herstel wordt er vaak gesproken over plasticiteit. Hersencellen hebben het vermogen het werk van andere (kapotte) cellen over te nemen.
Er is een bekende curve over het natuurlijke herstel na een CVA: een steeds vlakkere curve. Het grootste herstel treedt op in de eerste maanden (er wordt vaak over drie en over zes maanden gesproken en er wordt ook wel eens gezegd: herstel na twee jaren is uitzonderlijk). Gemiddeld genomen zal het waar zijn. Ook bij mij: ik ben als het ware uit de dood opgestaan. Ook bij mij zal het herstel in de eerste dagen, weken en maanden groter zijn dan welk herstel dan ook nadien. Maar: het herstel is vooralsnog niet gestopt. Ik loop weer. Het is een raar loopje, ik moet voortdurend opletten en ik moet mij concentreren, maar ik loop.
Die drie of zes eerste maanden en die twee jaren: het is statistiek. Dus: niks van aantrekken. Het blijven gemiddelden en je kunt niet uitsluiten dat je een uitzondering bent. Valse hoop is een kwalijk iets, maar opgeven is dat ook. Doorzetten dus.