Baat het niet, dan schaadt het niet
Het motto van alle oefenen: "baat het niet, dan schaadt het niet."
 
Ik vermoed dat de voornaamste reden van mijn herstel de natuur is die haar werk doet.
 
Ik vermoed dat het vele oefenen daarbij van ondergeschikt belang is, maar niet zonder belang.
 
De kleine hersenen
De bekendste delen van onze hersenen zijn de twee grote hersenhelften met hun typische spiegelfunctie (linkerhersenhelft regelt rechterkant van het lichaam en vice versa).
 
Veel minder bekend zijn de kleine hersenen, die achteraan en onderaan onze schedel zitten. Ze regelen balans en coördinatie.
 
Als wij een beker oppakken, dan spelen daarbij twee modules in onze hersenen een rol: de motoriek (die in de grote hersenen zit) regelt dat een hand richting beker gaat. Naarmate we de beker naderen en onze hand zich opent om de beker te pakken, speelt een andere functie een steeds grotere rol: coördinatie.
 
Van de balans heb ik vooral last bij het lopen. Al gaat het fundamenteel beter dan in de maanden van rolstoel en Eiffel, een schoonheidsprijs verdient dat loopje niet.
 
Waar teveel gelachen wordt, wordt niet serieus getraind
De baten van de oefeningen
Wat zouden de baten van dat vele oefenen zijn?
 
Ten eerste. Als je geluk bij het ongeluk hebt, volgt er herstel. Dat herstel is vooral de natuur die zijn werk doet. Maar die natuur, dat is een brute kracht: miljoenen jaren evolutie samengeperst in 85 miljard neuronen. En die brute kracht kan wel wat richtinggevend advies gebruiken. De hoop is dat de hersencellen die het werk van de kapotte cellen overnemen (plasticiteit) uiteindelijk gaan beseffen "aha, dus dit is lopen". Kortom: je hoopt dat de oefeningen de natuur een handje helpen.
 
Ten tweede. Los van die plasticiteit neem ik aan dat ook de kapotte cellen langzamerhand in aantal verminderen. Je oefent dan om te proberen zoveel mogelijk automatismes aan te brengen. Een beetje zoals Steffi Graf, toen ze nog een klein meisje was: en maar ballen terugslaan. Oefening baart kunst, is het.
 
Ik schreef net "langzamerhand". Maar "langzaam" is misschien een understatement in deze context. Ik heb wel eens gerekend. Er zijn zo'n 50 miljard cellen in de kleine hersenen. Stel dat 5% daarvan beschadigd is: dan zijn dat er 2.5 miljard. Stel nu dat elke dag één miljoen hersencellen (ik verzin maar wat) herstellen. Weinig lijkt dat niet, één miljoen per dag. Het zijn natuurlijk twee stellingen die absoluut niet waar hoeven te zijn, maar als ze waar zouden zijn en als het herstel op dit tempo aanhoudt (stelling 3), dan duurt dat herstel minstens 7 jaar. Dat is natuurlijk niet correct en volledig wordt dat herstel nooit, maar het geeft wel aan hoe groot dit is en hoe lang dit gaat duren. Maar het is "a labour of love", zullen we maar denken.
 
Daarnaast. Baat het niet, schaadt het niet.
"Een schoonheidsprijs verdient dat loopje niet."
 
De baten van de bloeding
En zo'n hersenbloeding, zou dat baten hebben?
 
Voor de duidelijkheid: ik wens het niemand toe. Het blijft een vreselijk iets.
 
Maar ik kan ook enkele positieve dingen ontdekken aan mijn hersenboeding. Hier een waarschijnlijk onvolledig rijtje:
  • een boek
  • een website
  • veel meer inzicht in wat er echt toe doet
  • een groter streven goed te doen
  • meer genieten, ook van kleine dingen
  • meer kracht in het lijf
  • een beter benutten van de beschikbare tijd
  • niet zomaar gewoon leven, meer nadenken
  • het besef dat er - cognitief - weinig is om bang van te zijn
  • een groter streven naar mooie dingen.