Plasticiteit is een schone zaak.
Maar wat is het? Heel globaal gesteld is het het vermogen van de hersenen zich aan te passen. Je komt het overal tegen: bij kinderen die nieuwe dingen leren vooral. Maar ook bij ouderen bestaat het. De hersenen zijn nieuwsgierige rakkers en zij nemen het principe "een leven lang leren" erg letterlijk.
Plasticiteit is eigenlijk een vorm van compensatie en heeft in de context van de hersenen een hele specifieke betekenis. Er is wetenschappelijk onderzoek dat aantoont dat het werk van beschadigde cellen wordt overgenomen door gezonde cellen. Je ziet het - anders, maar vergelijkbaar - bijvoorbeeld ook bij mensen die geboren worden met ogen die niet werken: de cellen in de hersenen die zich doorgaans bezighouden met zicht, houden zich bij die mensen bezig met andere zintuigen.
Als het bovenstaande waar is, is dat goed nieuws voor CVA-patiënten. Hoop doet leven en er is leven na de bloeding. Zou het werk van de beschadigde cellen worden overgenomen door gezonde cellen? Ook als je niet piepjong meer bent?
Er zijn hele simpele voorbeelden van plasticiteit, ook in mijn leven. Ik was linkshandig, maar door de problemen met de linkerkant van mijn lijf, heb ik nu rechts leren schrijven. Kijk, dát is compensatie: je aanpassen aan nieuwe omstandigheden. Het is aangeleerde plasticiteit.